Digijärkkäri aloittelijalle

Mitä kannattaa huomioida ensimmäistä järjestelmäkameraa hankittaessa

Ensimmäistä digitaalista järjestelmäkameraa hankkivan mieleen tulee paljon kysymyksiä. Paljonko kamerasta kannattaisi maksaa? Mikä malli olisi juuri minun kuvaustarpeisiini sopivin? Ja tietysti se keskustelupalstojen ainainen kiistakapula eli minkä merkkinen kameran tulisi olla? Tällä sivulla käydään läpi muutamia perusasioita, joita tulisi miettiä, kun kameraa ollaan hankkimassa.

Merkin valinta sitoo vuosiksi

Kullakin kameravalmistajalla on omat objektiivit ja lisälaitteensa, jotka eivät yleensä toimi muiden valmistajien kameroissa. Esimerkiksi objektiivin kiinnitysliitäntä (josta käytetään nimitystä bajonetti) on eri malleilla erilainen, joten tietyn valmistajan objektiivi voidaan liittää vain saman valmistajan kameraan. Sama koskee yleensä myös muita järjestelmäkameran lisälaitteita, kuten esimerkiksi salamalaitetta.

Tästä syystä, kun kerran valitset jonkin valmistajan kamerarungon – johon sopivia objektiiveja ja lisälaitteita tulet todennäköisesti vuosien saatossa hankkimaan useitakin – on merkin vaihtaminen tämän jälkeen hankalaa. Toki voit hankkia toisen valmistajan rungon, mutta aiemmin hankkimiasi objektiiveja et voi sillä luonnollisestikaan hyödyntää.

Siksi ensimmäisen digirungon hankinnassa kannattaa olla tarkkana ja selvittää jo etukäteen kunkin valmistajan objektiivi- ja lisälaitevalikoima. Sekä tietenkin näiden hinta/laatusuhde.

Kattavimmat valikoimat löytyvät ns. suurilta valmistajilta, kuten Canon, Nikon ja Pentax (jonka kanssa Samsung on objektiivien ja lisälaitteiden suhteen pääsääntöisesti yhteensopiva).

Lisäksi on olemassa valmistajia, joiden objektiiveista tehdään eri kameramerkeille sopivia malleja. Tunnetuimpia usean merkin valmistajia ovat Sigma (joka valmistaa myös omia kamerarunkoja) ja Tamron. Myös näiden valmistajien tarjonta kannattaa kunkin kameramerkin kohdalla tarkastaa.

Mieti mitä kuvaat ja missä

Kamera kannattaa tietysti valita sen mukaan, että mitä sillä aikoo kuvata ja missä. Jos esimerkiksi tarkoituksena on kuvata urheilutapahtumissa, joissa kuvauskohteet liikkuvat koko ajan ja nopeasti, tulee kamerarungon valinnassa painottaa mm. jatkuvan tarkennuksen nopeutta ja toimivuutta. Urheilukuvauksessa tarvitaan myös polttoväliltään pitkiä sekä valovoimaisia objektiiveja. Näiden tarjonta ja hinnat kannattaa myös selvittää jo etukäteen.

Jos tarkoitus on kuvata paljon sisätiloissa, jossa valon määrä on rajallinen, tulisi kameran kuvanlaatu säilyä mahdollisimman hyvänä suuremmillakin ISO-arvoilla. Herkkyyttä nostettaessa kasvaa kuvan kohina ja kohinan käsittelyssä on eri kameroiden välillä suuria eroja.

Ulkona paljon kuvaava taas arvostaa kameran säänkestoa. Sääsuojattua kameraa valitessa pitää muistaa, että vaikka runko olisikin suojattu roiskeita ja pölyä vastaan, saattaa vastaavan suojauksen omaavien objektiivien valikoima olla varsin rajallinen.

Mieti siis ensin omat kuvaustarpeesi ja selvitä sitten, että mikä kameramalli soveltuu ominaisuuksiltaan parhaiten juuri Sinun käyttöösi.

Kittilinssillä vai ilman

Kamerat myydään yleensä yhdessä edullisen perusobjektiivin kanssa. Tällaisen niin sanotun kittilinssin polttoväli on yleisimmin 18-55mm.

Kittilinssi ei yleensä ole kuvanlaadultaan aivan huippuluokkaa, mutta hinnanlisäys verrattuna pelkän rungon ostamiseen on yleensä niin pieni, että kittipaketin ostaminen on suositeltavaa. Usein on valittavana myös kahden objektiivin kitti, jossa peruspolttovälisen objektiivin lisäksi tulee mukana toinen, pidemmän (esim. 50-200mm) polttovälin objektiivi. Itse suosittelisin aloittelijalle tällaista kahden objektiivin kittipakettia, jolloin kameralla pääsee kuvaamaan heti erilaisia tilanteita. Laadukkaampia ja kalliimpia objektiiveja ehtii kyllä hankkia myöhemminkin, kun tiedot ja taidot lisääntyvät.

Ohjeet ja valikot

Kameran mukana tulevan käyttöohjeen kieli kannattaa myös selvittää etukäteen, varsinkin, jos englanninkielinen manuaali tuntuu jo ajatuksena pelottavalta. Sama koskee myös kameran valikkokieltä, kaikissa malleissa ei ole mahdollista valita valikkokieleksi suomea.

Lue testejä ja seuraa alaa

Kameramallien eroista ja ominaisuuksista saa hyvän kuvan lukemalla erilaisia kameratestejä. Näitä löytyy tasaisin väliajoin erilaisista kamera- ja tietotekniikka-alan lehdistä sekä valokuvaus-aiheisilta verkkosivustoilta.

Videokuvaus

Nykyisiin digijärkkäreihin on ilmestynyt myös mahdollisuus videokuvaukseen. Digirungon ja laadukkaiden objektiivien avulla kuvattu video on yleensä laadultaan korkeatasoista. Jos videokuvaus on ominaisuus, jota uskoisi käyttävänsä, kannattaa ilman muuta valita kamera, jonka ominaisuuksiin videokuvaus kuuluu. Tulevaisuudessa uskoisin, että videokuvaus yleistyy kaikkiin digitaalisiin järjestelmäkameroihin.

Tällä hetkellä videokuvauksen toteutuksissa on eroja, eikä esimerkiksi kaikissa malleissa automaattinen tarkennus toimi videokuvauksen aikana. Video-ominaisuudet kannattaakin käydä huolella läpi ennen kameran lopullista valintaa.

Mikä tahansa kamera on tyhjää parempi

Kameraa hankittaessa saattaa tulla tunne, että koko ajan on nurkan takana tulossa uusi ja parempi malli – entistä edullisemmin, tietysti. Joten on koko ajan olemassa houkutus odottaa vielä hetki. Vanha lausahdus kuitenkin kuuluu, että ”paras kamera on se, joka on mukana”. Eli loputtomasti jahkailemalla ei kameraa tule hankittua koskaan ja monta arvokasta kuvaustilannetta menee sivu suun…