Ote kamerasta

pidä kamera vakaana myös ilman jalustaa kuvattaessa

Yksi kuvauksen perusasioista, joka tulisi hallita hyvin, on tukeva ote kamerasta. Varma ja tukeva kameraote helpottaa kameran säätöjen muuttamista kuvauksen aikana sekä vähentää kameran heilahduksista johtuvien, ns. ”tärähtäneiden”, kuvien määrää.

vaakakuvia kuvattaessa

Aseta vaakatasossa kuvatessasi vasen käsi kameran objektiivin alle ja oikea käsi niin, että voit painaa laukaisinpainiketta helposti etusormella.

Kamera lepää tukevasti vasemman kämmenen päällä, jolloin heilahdukset kuvissa vähenevät. Tässä asennossa voit myös helposti säätää sekä objektiivin zoom- että tarkennusrengasta.

Ottaessasi kuvan muista painaa laukaisinnappia rauhallisesti, tasaisesti ”puristaen”, ilman suurta nykäisyä.

Pystykuvia kuvattaessa

Pystykuvia kuvattaessa käännä kameraa 90 astetta niin, että laukaisinnappi on yläpuolella ja objektiivi lepää taas tukevasti vasemman kämmenen päällä.

Voit toki kääntää kameraa myös toiseen suuntaan, jolloin laukaisinpainike tulee alhaalle ja objektiivi ylös, mutta mielestäni tällöin objektiivin zoom- ja tarkennusrenkaiden säätäminen vaikeutuu. Tämä on toki makuasia.

Yleisimpiin kameramalleihin on saatavilla lisäakku (ns. akkukahva), joka yleensä sisältää myös laukaisinpainikkeen. Tällöin kuvausote säilyy samana, vaikka kamera käännetäänkin pystykuvausasentoon.

Tuki kameran alle

Joskus kameran pitäminen mahdollisimman tukevasti paikallaan on tärkeää onnistuneen kuvan saamiseksi. Esimerkiksi tilanteissa, jolloin valotusaikaa joudutaan pidentämään, kuten heikossa valaistuksessa. Tai kuvattaessa pitkällä zoomilla, jolloin pienikin kameran heilahdus näkyy epäterävyytenä kuvassa. Näissä tilanteissa paras vaihtoehto olisi tietysti tukevan jalustan käyttö. Jos jalustaa ei kuitenkaan ole käytettävissä, voi kokeilla kameran tukemista tukevan ja horjumattoman alustan, kuten kiven, pöydän, tuolin tms. päälle.

Parhaan lopputuloksen saa, kun lisää vielä alustan ja kameran väliin jonkin pehmeän, helposti muotoutuvan, esineen. Hyviä pehmikkeitä kameran ja alustan väliin ovat vaikkapa hernepussi, pipo tai hanska.

Polviasento tuo tukea

Jos tukevaa alustaakaan ei ole käytettävissä tai kuvaustilanne on esimerkiksi niin nopeasti vaihtuva, ettei kameran pitäminen täysin paikallaan alustan päällä ole toimiva ratkaisu, voi kokeilla kuvaamista polviasennosta.

Polvelta kuvattaessa on tärkeää, että maassa oleva, oikean jalan polvi, osoittaa riittävän suuressa kulmassa sivulle. Tämä tuo asentoon vakautta sivusuunnassa.

Kamera, tai paremminkin sen objektiivi, lepää tukevasti vasemman käden kämmenellä ja vasemman käden kyynärpää nojaa tukevasti vasempaan polveen, tämä tuo asentoon taas vakautta pystysuunnassa.

(Jos polviasentokin tuntuu liian huteralta tai muuten epämukavalta esim. polvivaivojen takia, voi tästä jatkaa vielä askeleen pidemmälle ja mennä kuvaamaan vatsalleen maahan.)

Kamerahihna haltuun

Tukea kuvausasentoon saa myös pyöräyttämällä kameran hihnan niin tiukasti käsivarren ympäri, ettei kamera pääse heilumaan vapaasti.

Kameran hihna kannattaa yleensä muutenkin kiepsauttaa käsivarren ympäri aina silloin, kun hihna on vapaana, eikä siis kulje esim. niskan takaa. Tällä varmistetaan se, ettei kamera tipu maahan otteen lipsahtaessa (ainakaan niin helposti…).

Kameraa kuljetettaessa hihna kannattaa viedä joko niskan takaa kaulan ympäri, jolloin kamera lepää vatsan päällä, tai niin, että hihna kiertää toisen hartian yli ja toisen kainalon alta, jolloin kamera lepää kyljen sivulla. Näistä kannattaa kokeilemalla valita itselleen mieluisampi vaihtoehto.

Pääasia kuitenkin on, että kameraa kannettaisiin mahdollisimman vähän vapaana kädessä, ilman hihnan varmistusta. Tällöin säästytään monelta ikävältä kameravauriolta.