Objektiivin valinta
Kuinka valita objektiivi ja mitä sen merkinnät tarkoittavat?
Objektiivi valitaan kuvaustarkoituksen mukaan. Tärkeimpinä ominaisuuksina valinnassa voidaan pitää objektiivin polttoväliä, valovoimaa, kuvanlaatua sekä tietenkin hintaa. Toisinaan myös objektiivin koko ja paino saattaa olla kynnyskysymys.
Objektiivin polttoväli
Urheilu- ja luontokuvauksessa, jossa halutaan yleensä tarkkoja lähikuvia kaukana olevista kohteista, käytetään tyypillisesti 200-500mm polttoväliä. Maisemakuvat, joissa tarvitaan laajaa kuva-alaa taas vastaavasti saatetaan kuvata esimerkiksi 15mm polttovälillä.
Kinovastaavuus
Digijärjestelmäkameroiden polttovälin vastaavuus 35 mm järjestelmään voidaan laskea niin sanotun rajauskertoimen avulla.
Polttoväli on tällä sivulla ilmoitettu niin sanotussa APS-C kennokoossa, joka on yleisin nykyisissä digitaalikameroissa. Jos halutaan tietää polttovälin vastaavuus niin sanotusti kinokoossa, voidaan se laskea rajauskertoimen avulla. Alla muutamia esimerkkejä yleisimmistä rajauskertoimista:
Canon 1,6
Nikon 1,5
Pentax 1,5
Eli esimerkiksi Canonin APS-C kennon kamerassa 50mm polttoväli on verrannollinen kinokoon polttoväliin 80mm. (1,6*50mm=80mm)
Objektiivit ryhmittäin
Kalansilmäobjektiivit
Objektiivin kuva-ala on 180 astetta. Polttoväli alle 10mm.
Laajakulmaobjektiivit
Polttoväli n. 10-20mm. Soveltuvat maisemakuvaukseen tai tilanteisiin, joissa pitää saada laaja kuva-ala kuvatuksi. Esimerkiksi, jos sisätiloissa otetaan ihmisistä ryhmäkuvia.
Normaaliobjektiivit
Normaaliobjektiiviksi kutsutaan objektiivia, jonka kuva-ala vastaa suurin piirtein ihmissilmän muodostamaa kuvaa. Polttoväli n. 30mm.
Teleobjektiivit
Kun halutaan ”päästä lähelle” kaukana olevia kohteita, esimerkiksi urheilutapahtumissa ja luontokuvauksessa. Polttoväli yleensä n. 200-500mm.
Makro-objektiivit
Suunniteltu erityisesti pienten kohteiden, kuten hyönteisten ja kasvien, lähikuvaukseen. Polttoväli on yleensä melko suuri (60-100mm). Makrokuvaamiseen tarkoitetun objektiivin lähin tarkennusetäisyys on normaalia lyhyempi.
Kiinteä vai muuttuva polttoväli
Yleensä kiinteäpolttovälisten objektiivien kuvanlaatu on korkeampi, mutta toisaalta zoom-objektiivin soveltuvuus erilaisiin, mahdollisesti muuttuviin kuvaustilanteisiin, on parempi. Esimerkiksi lomamatkalle on kätevämpi ottaa mukaan vain yksi laajan polttovälialueen tarjoava objektiivi, jota voidaan käyttää sitten kaikissa kuvaustilanteissa. Tällaisia erittäin laajan polttovälialueen objektiiveja kutsutaan usein super-zoom objektiiveiksi.
Objektiivin valovoima
Zoom-objektiivin valovoima voi olla sama tai muuttua polttovälin muuttuessa. Tällöin objektiivin valovoima ilmoitetaan objektiivin mallimerkinnässä, kuten 17-70mm f/2.8-4.0. Kyseisen objektiivin aukko suurimmillaan laajakulmapäässä (17mm) olisi f/2.8 ja vastaavasti suurimmalla polttovälillä (70mm) f/4.0.
Objektiivin hinta
Objektiivin merkitys kuvanlaatuun on merkittävä. Korkealaatuinen objektiivi ei juurikaan ”kulu” normaalikäytössä ja usein samaa objektiivia käytetäänkin vuodesta toiseen, vaikka kamerarunko vaihdetaan välillä parempaan. Yleensä kannattaakin satsata enemmän laadukkaaseen objektiiviin, kuin kameraan.
Objektiivin liitäntä
Esimerkkejä eri liitännöistä:
- Canon EF-S
- Nikon F
- Pentax K
- Olympus Micro Four Thirds System
Kuvanvakaaja
Objektiivien merkinnät
Sigma 70-200 mm F2.8 EX DG OS HSM -objektiivi, Canon
Sigman valmistama 70-200mm polttovälin zoom-objektiivi. Valovoima f/2.8. Sopii Canon-kameroihin. EX tarkoittaa Sigman laadukkaampaa mallisarjaa. DG merkityt Sigman objektiivit on suunniteltu käytettäväksi sekä APS-C, että täyden koon kennolla varustettujen kamerarunkojen kanssa. OS tarkoittaa, että objektiivissa on kuvanvakaaja. HSM tarkoittaa Sigman nopeaa ja hiljaista tarkennusmoottoria (HyperSonic Motor).
Kuvanvakaajissa, tarkennusmoottoreissa ja objektiivien linssityypeissä on useita erilaisia lyhenteitä, jotka vaihtelevat hiukan valmistajan mukaan. Yleensä selitys lyhenteille löytyy Googlettamalla objektiivin mallimerkintä.
Yhteenveto
Seuraavia kysymyksiä kannattaa pähkäillä ensin ja miettiä omien vastausten pohjalta sopiva kompromissi.
- Paljonko objektiivi saa maksaa?
- Millaisen polttovälin objektiivia tarvitsen?
- Tarvitsenko suurta valovoimaa?
- Tarvitsenko zoom-objektiivia ja kiinteäpolttovälistä?
- Pitääkö objektiivin olla mahdollisimman kevyt ja pienikokoinen?
Lisätietoa
Voit etsiä objektiivin mallimerkinnän avulla kyseisellä objektiivilla kuvattuja kuvia: http://search.pbase.com/search
Sivusto, jolla paljon lisätietoa objektiiveista: http://www.objektiivi.info/